onsdag, februari 1

Färgen 2012

Person som inspirerar mig angående färger och val av färger är Per Nimér kallad färgguru ,arkitekt och  designchef på Nordsjö Ide & Design. Duktig förläsare som vi hade på skolan.Super intressant var det,timmana gick så snabbt under föreläsning. Prata om färger och färgens betydelse är inte lät,men träffar man Per
då fattar man att han är duktig på det han gör.Men kul i sitt sätt att prata .Vi fick titta bilder på  hans hem och färger han valde. Man kan säga , ANNORLUNDA OCH VÅGAT..
Han visade bilder från sina resor och varifrån  för han sina inspiration,innan han sätter ihop färgkarta som vi sedan i  sin tur för ut i butiker.

Här om dag kom en intressant intervju med han inne  i SDS här kommer en del:

VILKEN FÄRG SKA MAN ABSOLUT INTE HA PÅ VÄGGEN 2012 ?

...Ingen,enligt mig.Har du valt en färg för att du vill ha den av särskilda skäl,så är den rätt kulör.Den personliga och handgjorda är stort .Kunder har blivit mycket modigare idag,och mer roade av att göra
mera själv.

ÅRETS FÄRG ?

Det är röd,inte Ferrari röd,utan en mörkare ton med mera svärta i Rött står för alla möjligheter,det kan betyda så många olika saker.
2012 kommer vi också att ha kulörer som påminner om material som känns äkta,till exempel trä lära sten gröna blad.

VAD INSPIRERAR  ÅRETS FÄRGSKALOR ?

en av våra färgskalor hämtar inspiration från den orörda naturen i Alaska Sibirien och ryska tundran, där naturen inte bara är harmonisk,,utan också våldsam och övärldigande.Nyanserna kommer från klippor,is,mossa,flodens djup.Gråblå och bruna nyanser.Frodigt grönt och gyllene orange ger liv åt färgskalan.
Sen har vi en trend med varm,exotisk färgskala, en etnisk mix mellan Mellanöstern,Afrika och Skandinavien.
Gyllenbruna jordfärger, vinrött,blekgrönt,bränt orange bland annat.
Det är en trend med ett konstnärligt uttryck där ornament,färger och mönster förenklas i en skandinaviska tappningen.Men vi har fler nya färgskalor,en klassisk och en inspirerad av sporter,som parkour och balett.

VILKA MÖNSTER FÅR VI SE PÅ TAPETERNA ?

Vi är på väg bort från stormönstrade tapeter med blommor eller andra stora naturmönster,nu börjar det bli mindre,mer intrikata mönster ofta lite retro,småblmmigt som på mormors tid.
                                               Årets kulör 2012 - Juicy Red från Nordsjö

Há en fin  dag Dada !

Inga kommentarer: