torsdag, juli 26

Zadar..Kroatiens juvel

...Sist skrev jag "var är solen?" nu  har den kommit fram och det är riktig skönt.
Saknar mycket min Kroatien och den riktiga medelhavs känslan som finns där.Snart ska jag ditt med min vän,och det ser jag riktig framemot.-Vi ska till Split,ön Brac,och Zadar..Här kommer bild från Zadar,..det ni ser är havsorgeln .när vågor slår in då hör man havsmusik
 Precis bredvid orgel ligger Hälsning till Solen, en konst instalation som består av 300 glasplattor som ligger i en 22 meters cirkel. När solen går ner, någonting som Zadar ändå är känd för, får man se ett unikt ljusspel som föreställer kommunikation med naturen


Lite om Zadar
Zadar handlar framför allt om sol och bad
Men här finns också ett översvallande utbud för naturintresserade - fem nationalparker inom kort avstånd och en hel värld av gröna öar.
Den som roas av historia har också mycket att utforska.
Staden är över tretusen år gammal, var romersk århundradena runt Kristi födelse, togs av korsriddarna på 1200-talet och tillhörde republiken Venedig 1409- 1797. Efter att ha styrts av kejsardömet Österrike- Ungern fram till 1918 regerade italienarna till andra världskrigets slut då området blev en del av Titos Jugoslavien.
Hjärtat - och den stora sevärdheten - i själva staden är Gamla stan, en muromgärdad halvö som en utsträckt tunga i hamnenHär finns resterna av ett romerskt forum, stadsportar med Venedigs lejon, gamla kloster och ett flertal åldriga kyrkor.
Ena långsidan utgörs av den livliga färjehamnen med massor av dagliga båttransporter till de många öarna strax utanför. Andra långsidan är en riktig skönhetsupplevelse, en lång och elegant stensatt strandpromenad.
Ett stort porträtt av regissören Alfred Hitchcock står på en hedersplats intill (som tack för att han vid ett besök 1964 utnämnde solnedgången man ser här till världens vackraste).
Längst ut mot vattnet i promenadslutet ligger moderna konstverket "En hälsning till solen", på platsen där Zadar besökare traditionellt samlas om kvällarna för att övervaka solnedgången. Intill ligger sevärdheten Havsorgeln, där rör monterade under vattenytan får havet att "spela havsmusik". Det är stillsamt och mycket vackert
Det är precis lagom mycket turism i Zadar, säger Jesper. Det är inte alls lika exploaterat som söder om Split, utan på en trivsam nivå. Att så många besökare hyr rum hemma hos lokalbefolkningen skapar en trevligare miljö, medelhavsturism som den var på den gamla goda tiden, liksom.
Efter att ha gnällt över den enahanda maten får vi plötsligt matupplevelser som får oss att skämmas över tidigare klagan.
Krogen Fosa, med elegant uteservering i en havsvik är helt briljant. Vi tar något av de dyraste på menyn - grillad "kvalitetsfisk" med sauterad potatis och kryddor - för 185 kronor. Rena fyndet. Här finns tonfiskfile för 125 kronor och svart risotto för 110 kronor - vi skulle kunna äta här varje kväll.
Liksom på Arsenal - en lyxrenoverad jättelada med bland annat delikata jättepizzor för 50 kronor.
Zadar är en riktig godbit
källan Exspressen.se
                       Nästa gång skriver jag om Split,så tills dess ha det så bra i vår soliga Sverige
 

Dada.

3 kommentarer:

Mitt liv - Mina drömmar sa...

Har många vänner som säger att Kroatien är fantastiskt
så jag hoppas få åka dit någon gång!

Kram Annica

Design i tid och rum sa...

Hej !
Tack,Kroatien är mitt hemland och jag älskar den,men klart du ska åka någon gång ditt.Städer som POREC ROVINJ SPLIT DUBROVNIK..är fina men det är över tusen öar,att välja.Porec har jag levt i många r..samt Rovinj su mina favoriter.
tack för dina kommentarer hos mig.kram kram D

Houseofliving sa...

Jag längtar dit!!! Det är bara två veckor kvar sen åker vi!! Kommer att bli helt underbart!!! Kram